Büyükşehir Belediyesi’ne Olan Borçlar Yapılandırılıyor

Konya Büyükşehir Belediyesi, mükelleflerin belediyeye olan bazı borçlarında yapılandırmaya gidiyor. Konu ile ilgili yapılan duyuruda 30 Haziran 2016 tarihinden önce ödenmeyen borçların yapılandırma kapsamına girdiği, bu tarihten sonra ödenmeyen borçlar için yapılandırma uygulanmayacağı açıklandı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamına giren vergi ve harçlar ile 6183 Sayılı Amme Alacakları Tahsil Usulü hakkındaki kanun kapsamında bazı borçlarda yapılandırmaya gidiyor. Konu ile ilgili www.konya.bel.tr adresinden de bir duyuru yapan Konya Büyükşehir Belediyesi, İlan ve Reklam Vergisi, Eğlence Vergisi, Yangın Sigortası Vergisi, İşgaliye Harcı, Tıbbi Atık, Ecrimisil Gelirleri, Hal Rüsumları ve Belediye Meclisi kararı ile tespit edilen gelir türlerindeki borçlarda yapılandırma yapıyor. Kanun gereği kiralar, idari para cezaları, Kabahatler Kanunu uyarınca kesilen cezalar, gayrimenkul satış bedelleri, hasar-tahrip bedelleri, madenlerden gelen belediye paylarında ise yapılandırmaya gidilemiyor. Borçların yapılandırılmasında son başvuru tarihi 31 Ekim 2016 olarak açıklanan duyuruda, şu bilgilere yer verildi: “Vadesi 30.06.2016 tarihinden önce olup, bu tarihten önce ödenmeyen alacaklar için yapılandırma uygulanacaktır. Ancak 30.06.2016 tarihinden sonra ödenmeyen alacaklar için kanundan yararlandırma yapılmayacaktır. Başvurular bizzat borçlu mükellefin kendisi ya da vekili tarafından yapılacaktır. Tüzel kişilerde ise tüzel kişiliğin kanuni temsilcisi ya da onun vekili tarafından yetki belgesi ibraz edilerek yapılacaktır. Başvuru, Büyükşehir Belediyemizin Belediye Sarayı 6. kattaki Tahsilat Şefliğine yapılacaktır. Başvuruda bulunmak isteyen mükelleflerin söz konusu borç ile ilgili belediyemiz aleyhine dava açmamış olması gerekir. Şayet dava açılmışsa davadan feragat ettiğini Belediyemiz Hukuk Müşavirliğine dilekçe ile bildirmesi gerekir. Aksi halde yapılandırmadan faydalanamayacaktır. Başvurmak isteyenlerin dilekçeleri Tahsilat Şefliğimizden verilecektir. Yapılandırma başvurusu yapanlardan peşin ödemeyi tercih edenlerin ödemelerini Kasım ayı içerisinde yapmaları ve Aralık ayına sarkıtmamaları gerekir. Taksitle ödeme tercihi yapan mükelleflerin ise ilk taksit ödemelerini 30 Kasım 2016 tarihine kadar yapmaları gerekir. Sonraki taksitler ise birer ay atlamak suretiyle takip eden ay içerisinde yapılacaktır. Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin geç ödeme zammıyla birlikte son taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödenememesi halinde mükellef bu hakkını kaybedecektir. Kanundan yararlanmak isteyen borçlular, Kasım 2016 ve Ocak 2017 taksitlerini süresinde ve tam olarak ödemek zorundadırlar. Yapılandırma için su borcu olanların KOSKİ Genel Müdürlüğü’ne, emlak vergisi borcu olanlar da ilgili ilçe belediyelerine başvurmaları gerekmektedir.” Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yapılandırma ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://konya.bel.tr/sayfaayrinti.php?sayfaid=1098 adresinden ulaşılabilir.