Konya Çevre ve Sıfır Atık Festivali Başladı

05.06.2022 08:22
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyelerinin katkılarıyla düzenlenen “Konya Çevre ve Sıfır Atık Festivali” başladı.

Konya, Dünya Çevre Günü’nde özel ve anlamlı bir festivale ev sahipliği yapıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyelerinin katkılarıyla düzenlenen “Konya Çevre ve Sıfır Atık Festivali” Selçuklu Kongre Merkezi’nde başladı.

ÇEVRE VE SIFIR ATIK DUYARLILIĞINI ARTIRMANIN GAYRETİNDEYİZ

Açılışta konuşan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Türkiye’de ilk defa böyle bir organizasyonun gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Çevre ve Sıfır Atık konusu yerel yönetimler en önemli gündemlerimizin içerisinde yer alıyor. Başta Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin sıfır atığı sahiplenmesi ve bu proje üzerinde önemle durması ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum’un da çevre ve sıfır atıkla ilgili konularda üstün gayretleri ve çabalarıyla birlikte biz de yerel yönetimler olarak üzerimize düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirmenin gayreti içindeyiz.” dedi.

EMANET BİLİNCİYLE BU SORUNU YİNE BİZLER ÇÖZECEĞİZ

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, iklim değişikliğinin gezegenin en büyük sorunlarından biri olduğunun altını çizdi. Kavuş, “Bugün dünyamızın ve geleceğimizin en büyük tehlikesinin atıklar ve iklim değişikliği olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu sorunlar yoktan var olmadı, dünyayı kirleten biziz. Aynı zamanda çevreyi temizleyecek, atık sorununu ortadan kaldıracak ve iklim değişikliğinin önüne geçecek olan da yine bizleriz. İnsan hem sorunun hem de çözümün tam merkezinde.” diye konuştu.

BİZDEN SONRAKİ NESİLLERE DAHA GÜZEL BİR DÜNYA BIRAKMAK AMACINDAYIZ

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Amacımız gelecek nesillere bizim emanet aldığımız kadar temiz bir çevre bırakabilmek gençlerimize ve çocuklarımıza çevre bilincini oluşturmak. Burada 3 gün boyunca kongreler, söyleşiler, konserler ve seminerler düzenlenecek. 3 gün boyunca çevre bilincinin oluşması adına her türlü faaliyet Konya Çevre ve Sıfır Atık Festivali’nde çocuklarımızın, gençlerimizin ve tüm halkımızın beğenisine sunulacak.” dedi.

ÇEVRE KONUSUNDA HEPİMİZE GÖREV DÜŞÜYOR

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Çevre Haftası’nda Konya olarak çok önemli bir etkinlik gerçekleştirildiğini söyleyerek, “Gerek kamu kurumlarımız gerekse belediyelerimiz önemli bir organizasyonu gerçekleştiriyor. Bizim inancımızın çevreye duyarlılığı nettir. Bir taraftan küresel ısınma ve iklim değişikliyle ortaya çıkan tablo, bir taraftan şehirlerin artan aşırı nüfusu şehirleri yaşanmakta zorlanan bir hale getirdi. Buna karşı 7’den 77’ye herkese görevler düşüyor.” ifadelerini kullandı.

FESTİVALLE ÇOCUKLARIMIZIN ZİHNİNDE ÇEVRE BİLİNCİ YER EDİNECEK

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, Konya’nın iklim değişikliğinden en çok etkilenecek şehirlerden olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Bu manada biz de ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle bakanlığımızın destekleriyle gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk İklim Şurası’nda alınan kararlar bundan sonra Konya İklim Şurası’nda alınan kararlar olarak literatüre geçti. 2053 sıfır karbon hedefi konusu çalışmalarımıza bir yol haritası oluşturdu. İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Konya’mız pilot il seçildi. Konya’mızı bisiklet şehri yapmak için ciddi bir çaba sarf ediyoruz. Sıfır Atık projemizi merkez ilçelerimiz, merkez dışında 28 ilçemizin koordinasyonuyla yürütüyoruz. Bu yaptığımız festivalle çocuklarımızın zihninde yer edinecek bir etkinlik düzenliyoruz.”

Konuşmaların ardından festivalin açılışını yapan protokol üyeleri festival alanını gezdi.

FESTİVAL ZENGİN İÇERİKLERİYLE ZİYARETÇİERİNİ BEKLİYOR

Katılımın ücretsiz olduğu festival ile verimliliğin ve kaynakların etkin kullanımının artırılması, geri dönüşümün en yüksek ölçüde sağlanması, çevre ve toplum sağlığının korunması noktasında gelecek nesillerde Çevre ve Sıfır Atık bilincinin oluşturulması hedefleniyor. Bu kapsamda festival boyunca; panel, çalıştay, söyleşi, gösteri, müzikal, atölye çalışmaları ve konserler gibi pek çok etkinlik de gerçekleştiriliyor.