Kızılören’de Tulum Peyniri Çıkartma Etkinliği Düzenlendi

01.11.2021 11:12
Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram ilçesine bağlı Kızılören Mahallesi’nde yüzyıllardır süregelen mağaralardan tulum peyniri çıkartma etkinliklerini organize ederek Konya gastronomisinin gelişimine katkıda bulunuyor. Büyükşehir, bu yıl ikincisini düzenlediği etkinlikte mağaradan kendi çıkarttığı peyniri vatandaşlara ikram etti.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Kızılören’de geleneksel hale gelen mağaralardan tulum peyniri çıkartma etkinliklerini organize ederek Konya gastronomisinin gelişimine katkı sağlıyor.

Meram ilçesine bağlı Kızılören Mahallesi’nde yüzyıllardır süregelen mağaralardan tulum peyniri çıkartma etkinlikleri Konya Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonunda düzenlendi. Şölen havasında geçen etkinlikte Büyükşehir Belediyesi nitelik ve kalite analizleri yapmak ve ürün geliştirmek maksadıyla mağaralara koyduğu peyniri vatandaşlara ikram etti.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Kızılören’de asırlardır devam eden geleneğin daha tanınır hale gelmesini arzu ettiklerini belirterek, “Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz etkinlikler şölen havasında geçti. Konya gastronomisine büyük katkı sağlayacak bu geleneği her yıl daha güçlü şekilde düzenlemek istiyoruz. Etkinliklere katkı veren herkese ve yöre halkına teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

PEYNİRLER MAĞARALARDA 3 AY BEKLETİLİYOR

Kızılören’de her yıl Haziran ayı başında deri tulum ve bidonlara doldurdukları yaklaşık 50 ton peyniri olgunlaşması için mağaralara bırakan yöre halkı, 3 ay boyunca mağaralarda olgunlaşan peynirleri Ekim ayı sonunda çıkartıyor. Vatandaşlar mağaralarda olgunlaşan peynirlerin büyük çoğunluğunu kendi ihtiyaçları için kullanırken bir kısmını da gelir sağlamak için satışa sunuyor.